Fantastisch midzomerfeest & Buurt BBQ in De Wijert

Op 21 juni jl. de langste dag van het jaar, werd er het Midzomerfeest georganiseerd samen met de buurtbarbecue. De kinderen konden zich vermaken in de speeltuin achter het MFC. Het midzomerfeest kwam tot stand door de samenwerking tussen Wij de Wijert en de Speeltuincommissie. Ciska van Hes had net haar afscheidscadeau gekregen en was zichtbaar geroerd, het was een groepsfoto die is genomen tijdens de Buitenspeeldag. En ondertussen werd er druk vlees gebakken op 3 aanwezige barbecues in de buitenhuiskamer tijdens de buurt BBQ!

De Buurt BBQ

Het MFC De Wijert, WIJ De Wijert, Platform De Wijert en Wijkdeal De Wijert zorgden voor de Buurt BBQ. Toen ik ter hoogte van het MFC kwam, werd ik opgewacht door Richard de manager van het MFC, die me naar een plaats in de buitenhuiskamer bracht.

Er was ons van te voren verzocht om producten voor de barbecue mee te nemen, dus ook ik had het één en ander meegebracht. Nauwelijks had ik me geïnstalleerd, of we hadden meteen lol, waaruit je kunt opmaken dat de sfeer er goed in zat. We werden ontvangen met muziek vanaf een geluidsdrager, maar prompt klonk er livemuziek gespeeld door de band Wandering Fire. Deze band bestaande uit 4 mannen en 3 gitaren, zingen zelfgeschreven nummers, over de liefde, het leven en dingen die voorbij gaan. Zo’n 60 personen hebben deelgenomen aan dit feest wat als een mooi resultaat kan worden beschouwd.

Het Midzomerfeest

Na het succesvolle paaseieren zoeken in de speeltuin bij het Multifunctioneel Centrum Helpman/ De Wijert (MFC), kon een 2e activiteit niet uitblijven! De speeltuincommissie voegde de daad bij het woord en besloot het midzomerfeest te laten plaatsvinden tegelijk met de buurtbarbecue. Kinderen lekker spelen, ouders gezellig samen eten.

Afgelopen vrijdagavond was het zover en gelukkig is het droog gebleven!  Maar een beetje gesputter was ook niet erg geweest, dat paste goed bij het feestthema: VUUR, WATER, LUCHT & AARDE.

Nou wat hebben we een plezier gehad!

  • Op de vuurkorf konden broodjes worden gebakken.
  • Met water werden bellengeblazen en zelfgemaakte bootjes konden varen in het zwembadje.
  • Met lucht en water werd een toren van bekers omvergeschoten. En ook de begeleiding moest het soms ontgelden.
  • In de aarde mocht gezocht worden naar goud en edelstenen. Weet u wel zeker dat er ook edelstenen verstopt zijn? We vinden namelijk alleen goud…. Gelukkig kwam later de een na de andere edelsteen boven de grond. Mocht u nog willen schatgraven… in de cirkel tussen de schommels ligt vast nog het een en ander…
  • Als laatste werden er heuse schilderijen gemaakt van zand, natuurlijke kleurstoffen en lijm.

Tekst: Henk Dekker & Nathalie van der Vechte, foto’s: Dennis Broekema

Informatieavond cursus buitengewoonzijn op 24 juni

Op maandagavond 24 juni wordt er van 19:30 tot 21:30 uur een informatieavond georganiseerd in de grote zaal van het MFC De Wijert / Helpman (P.C. Hooftlaan 1). Deze avond is voor alle bewoners uit De Wijert. Tijdens deze avond wordt er uitgelegd waar deze cursus over gaat en wat dit voor jou kan betekenen en hoe jij jezelf aan kunt melden.

Er zijn al heel erg veel succesverhalen vanuit deze cursus ontstaan. Ook uit onze wijk zijn er cursisten geweest die zeer succesvol een project hebben gestart. De Losse penseel is hier een mooi voorbeeld van. En nu denk je misschien wat gaat zo’n cursus mij kosten? Nou het mooie is als je woont in de gemeente Groningen en je doet minimaal 3 uur per week vrijwilligerswerk of bent voornemens dit te gaan doen dan is de cursus helemaal gratis! Ook als je een participatiebaan in de gemeente Groningen hebt mag je gratis aan deze cursus deelnemen.

Wat is buitengewoonzijn eigenlijk? Buitengewoonzijn NU is een non profit organisatie die in Nederland broedplaatsen creëert waar een grote variëteit aan mensen ideeën ontwikkelen en uitvoeren.  Je kunt je aanmelden om gedurende één zaterdag en negen avonden samen te komen in een groep. Het leermodel is dat je een activiteit bedenkt en uitvoert wat gaaf zou zijn voor de wereld. Daar wordt iedereen blij van! En jij werkt tegelijkertijd aan je persoonlijke ontwikkeling doordat we langs diverse onderwerpen lopen die jou ondersteunen! Deelnemers geven aan zeer tevreden te zijn met de krachtige uitwerking van elkaar supporten, samen oplopen, jezelf trainen en gecoacht worden.

Wil je impact hebben op de wereld?
Wordt je blij van het verschil maken?
Zet je graag je energie effectief in?
Dat is wat we doen!

Zien we jou op 24 juni in het MFC?

Buurt BBQ & Midzomerfeest op 21 juni!

Neem op vrijdag 21 juni tussen 17:00 en 20:00 uur je eigen lapjes vlees, vleesvervangers, groenten, salades, stokbrood en of sauzen mee naar het MFC! Of natuurlijk iets anders goeds te eten wat bij jouw perfecte barbecue hoort. Wij zorgen dat de barbecues heet klaarstaan en dat de drankjes gekoeld zijn.

Wij hebben 4 mannen met 3 gitaren uitgenodigd die samen als Wandering Fire door het leven gaan. Deze band zal het erg goed doen tijdens de BBQ in de buitenhuiskamer. Natuurlijk zorgen wij dat er barbecues (ook halal) aanwezig zijn en bordjes en bestek waar je je eigen gebrachte voedsel heerlijk mee op kunt eten. Iedereen is welkom van jong tot oud. Neem mee waar je zin in hebt behalve de drankjes. Deze dienen gekocht te worden bij het MFC De Wijert. Heb je geen zin in een barbecue maar wil je wel lekker mee komen genieten van de fantastische muziek en een drankje dan ben je natuurlijk ook meer dan welkom.

Aan de kids is ook gedacht, want vanuit de speeltuincommissie is op hetzelfde moment het midzomerfeest. Dit spektakel voor de kinderen duurt van 17:00 tot 19:00 uur in de speeltuin achter het MFC De Wijert. Het thema is: wind, water, aarde & vuur.

Voor iedereen is er dus wat te doen dus op 21 juni. De buurt BBQ en het midzomerfeest is een samenwerking tussen Wij De Wijert, de Speeltuincommissie, MFC De Wijert, Platform De Wijert en Wijkdeal De Wijert. Jezelf aanmelden is niet nodig.

We hopen je te zien op 21 juni in het MFC De Wijert!

Ontmoet en wordt gevoed!

Een tijdje geleden verklapte Wijkdeal De Wijert al dat ze voor de tweede keer een gratis maaltijd organiseert die enkel bestaat uit ‘gered’ voedsel: eten dat nog prima te consumeren is, maar normaliter in de prullenbak belandt.

In hetzelfde artikel stelde De Wijkdeal de vraag wie zin had om de handen uit de mouwen te steken voor dit evenement. Hier zijn, tot grote vreugde van de organisatie, veel reacties op gekomen. 20 mei vond er een overleg plaats met deze wijkbewoners en inmiddels zijn alle taken verdeeld. Dit varieert van afwassen tot het overgebleven voedsel ophalen bij de markt en verschillende ondernemers. Overigens, er is inmiddels een voorlopige naam gekozen en die luidt: De Wijert Voedt!

Maar… al dat bereide eten kunnen de deelnemers niet alleen op! Heb je zin om andere wijkbewoners te leren kennen en tegelijkertijd voedselverspilling tegen te gaan? Je bent van harte welkom in het MFC De Wijert/Helpman aan de P.C. Hooftlaan 1 op donderdagavond 6 juni van 18.00 tot 19.00 uur. Meld je aan door een e-mail te sturen naar info@wijkdealdewijert.nl  Het is ook mogelijk om je aanmelding telefonisch door te geven aan Fruitcafé De Helpende Hand via 06-1715 0041. Vermeld je naam, telefoonnummer en het aantal mensen waar je mee komt. Er is nog plek voor 15 eters. Vol=vol!

87-jarige gymnastieklerares uit Stad vindt het welletjes

Wie denkt dat senioren vooral achter de geraniums zitten, komt in sommige gevallen bedrogen uit. Zo gymt een groep van twaalf senioren tweemaal per week in MFC De Wijert in Stad. De 87-jarige Nieske van der Bijl leidt die lessen in goede banen.

Ze is een gymnastieklerares in hart en nieren, maar daar komt deze maand een eind aan. Omdat ze een dagje ouder wordt en haar man onlangs een hersenbloeding heeft gehad, is het tijd om andere prioriteiten te stellen.

Uitzondering

Normaal is het not done om een les van haar te onderbreken, maar als verslaggever Elwin Baas een kijkje komt nemen, maakt ze graag een uitzondering. ‘Leuk dat je langskomt, zo weten de mensen thuis ook allemaal wat we hier doen’, zegt ze opgewekt.

De gezelligheid van de gymlessen vormt jarenlang haar drijfveer om ermee door te gaan. ‘De deelnemers komen bijna rechtstreeks uit de slaapkamer of hebben net ontbeten en komen dan hier om te gymmen. En na afloop gaan we lekker met elkaar koffie drinken. Dit is zo’n machtig mooie groep.’.

 

Fit en gezond

Van jongs af aan is Van der Bijl al met sport bezig. Niet alleen gymnastiek, ze deed ook aan korfbal, schaatsen en tennis. ‘Daar blijf je fit en gezond van, dat is mijn geheim.’

Dat ze het geven van de gymlessen na volgende week links moet laten liggen, is voor haar best een moeilijk moment, erkent ze. ‘Ik heb het altijd met zo veel plezier gedaan. Er zijn tijden geweest dat ik in een week wel twintig groepen onder mijn hoede had, van Groningen tot Winschoten en van Veelerveen tot Vriescheloo.’

Derde helft

Als de oefeningen met de ballen, knotsen en ringen erop zitten, is het tijd voor de derde helft. En van dat saamhorige moment met de deelnemers van de gymnastiekles geniet Van der Bijl nog zo lang als het kan. ‘Sorry, ik ga nu aan de koffie, hoor!’

Bron: RTVNoord

Denk en doe mee voor pilot Free café 2

Het is een tijdje geleden dat we een pilot in Fruitcafé de Helpende Hand hadden van een zogenaamd Free Café, lees hier meer. Dit was een enorm waardevolle en leuke avond waar wijkbewoners samen kwamen om van een maaltijd te genieten die bestond uit eten dat anders weggegooid zou worden. Een prachtige combinatie van samen komen, elkaar ontmoeten én tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan.

Omdat dit toen zo enthousiast ontvangen is door wijkbewoners gaat Wijkdeal De Wijert dit nogmaals organiseren in het MFC De Wijert. Op donderdag 6 juni kunnen we hier met een grotere groep aan de slag om een heerlijke maaltijd neer te zetten met gered voedsel en elkaar te leren kennen!

We zijn op zoek naar mensen die graag mee eten én hun steentje bij willen dragen. Koks zijn enorm belangrijk, maar de opruimers en tafeldekkers even goed 🙂 Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken op 6 juni en wil je graag met ons meedenken over de verdere invulling van de avond? Dan nodigen we je graag uit voor een overleg met alle andere enthousiastelingen die de strijd tegen voedselverspilling aan willen gaan!

Waar: MFC De Wijert aan de P.C. Hooftlaan 1A
Wanneer: maandag 20 mei van 19.30 tot 21.00 uur.

Hoe: opgeven kan door een e-mail te sturen naar jolienoosterhof@hotmail.com. Graag je naam en telefoonnummer vermelden. Ben je nou verhinderd 20 mei, maar wil je wél graag meehelpen? Dan ontvangen we ook graag een e-mail!

Hopelijk zien we jullie dan!

70-Plussers slagen voor schaakexamen in MFC

Alle kandidaten die 26 april in MFC De Wijert/Helpman schaakexamen deden, zijn geslaagd. Een knappe en uitzonderlijke prestatie, want de 5 kandidaten zijn tussen de 70 en 75 jaar oud. Bovendien gingen zij op voor Stap 2, een examen voor gevorderden.

Vrijdag 10 mei om 10 uur was de diploma-uitreiking in het MFC.

Achtergrondinformatie

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) hanteert de Stappenmethode om schakers van beginner tot zeer gevorderd niveau te ondersteunen in hun ontwikkeling. Er zijn 6 stappen, uitgewerkt in trainershandleidingen, oefenboeken en examens. De KNSB leidt trainers op om schakers individueel en klassikaal te begeleiden.

De schaakactiviteit van MFC De Wijert/Helpman bestaat sinds 2015 en is voor iedereen toegankelijk. Gezelligheid en plezier in het schaken staan hierbij voorop. Er worden geen partijen gespeeld, maar er wordt uitleg gegeven, geoefend en deelnemers leren veel van elkaars ervaringen en inzichten. Schaken wordt zo toegankelijk gemaakt zonder competitie-element. Want schaken is goed voor de ontwikkeling en de conditie van de hersenen. Voor iedereen en voor alle leeftijden.

In de praktijk worden Stappentrainingen vrijwel uitsluitend gegeven aan kinderen (basisschool) en aan wedstrijdschakers (in clubverband). Dat ook ouderen samen beter kunnen leren schaken zonder competitie te hoeven spelen, is een primeur.

Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met:

Vincent Valens

vwjvalens@gmail.com

tel. 06 4863 7098

Ramadan maaltijd in het MFC

Op 17 mei organiseren een aantal moslima’s een heerlijke maaltijd tijdens de ramadan voor alle vrouwen uit De Wijert!

Deze avond wordt georganiseerd om vrouwen kennis te laten maken wat de ramadan eigenlijk is en voor het verbinden van vrouwen onderling in de wijk. Buurtbewoonster Soumaia heeft daarom dit mooie initiatief bedacht. De aanvang is om 21:00 uur in het MFC De Wijert (P.C. Hooftlaan 1). De dames bieden een lopend buffet aan met gerechten uit verschillende landen. Deze activiteit is alleen voor vrouwen. Gezien het tijdstip kunnen er helaas geen kinderen meedoen aan deze activiteit.

De maaltijd is volledig gratis!

Omdat de plaatsen beperkt zijn graag vooraf opgeven bij Ciska van Hes, dit kan per mail op: ciska.van.Hes@wij.groningen.nl of telefonisch via: 06-2122 0534

MFC Disco Summer Night

Op zaterdagavond 8 juni, is het weer zover! In het Multifunctioneel Centrum De Wijert aan de P.C. Hooftlaan 1 kan je weer met de voetjes van de vloer tijdens onze geweldige DISCOSHOW met DJ Doctor Music! Het thema is Summer Night, dus kom in zomerse sferen naar het MFC!

Van 19:00 tot 00:00 uur gaan we weer gezellig los op disco, funk, reggae en andere dansmuziek uit de jaren 70 en 80
Entree € 3.00 aan de kassa.
Tot ziens op zaterdag 8 juni.

Vergeet niet jezelf op aanwezig te zetten in het Facebook evenement.
https://www.facebook.com/events/418867145615353/

DE ZOMERFIETS 2019

LEKKER BUITEN FIETSEN, GEZOND EN GEZELLIG

Goed nieuws: de Zomerfiets gaat dit jaar weer van start voor de 6e de keer! Samen fietsen we met veel plezier de prachtige routes. Wat dacht u van een mooie Rhododendronroute? Of fietst u graag naar het natuurbad in Engelbert? Elke woensdagochtend maken we er een gezellige sportieve ochtend van. Om 9.30 uur vertrekken we vanaf het MFC De Wijert/Helpman, PC Hooftlaan 1, 9721 JM Groningen, telefoonnummer 050-527 5407.

              

De groep is 55-plus; we fietsen zowel met als zonder elektrische fiets. We zoeken mooie routes uit met een lengte van zo’n 25/35 km. Onderweg hebben we een koffiepauze op een leuk terras  of onder een grote rode beuk. Met de langste route proberen uiterlijk 13:00 uur terug te zijn. Mooie routes en begeleiding worden geregeld door Tineke van der Veen (sportdocente) en Marlies Dumont. Verder zijn de wisselende begeleiders: Feiko Boschma, Bertus Zuidema en Afiena Alberts. Wekelijks fietsen er 2 begeleiders mee. Dit jaar hebben we 13 fietsdata gepland, maar als het echt slecht weer is wordt er niet gefietst. U krijgt dan bericht. We gaan voor mooi fietsweer!

De 13 fietsdata zijn:   Juni: 5, 12, 19 en 26

                                     Juli: 3, 10, 17, 24 en 31

                                     Augustus: 7, 14, 21 en 28

Uw deelname is op eigen risico. Aanmelding en informatie kunt u krijgen bij:

Tineke van der Veen per mailkunstenaaropbezoek@home.nl Mobiel nr : 06-25380367.

De deelnamekosten zijn € 45,00, over te maken op IBAN NL07 INGB 0664 5800 68 t.n.v. A.J.  van der Veen ovv Zomerfiets 2019. Er vindt geen terugstorting plaats van de niet gefietste data. Aanmelding a.u.b. voor 22 mei. Fietst u mee? Graag tot ziens op woensdag 5 juni.

 

Op naar een sportieve en gezellige fietszomer.

Nieuwe fietsers zijn van harte welkom.