top of page
  • Foto van schrijverMFC

Inleveractie van wapens in Groningen – 11 t/m 17 oktober


Van maandag 11 t/m zondag 17 oktober 2021 kun je straffeloos een wapen inleveren in Groningen. Dan vindt de Week van de Veiligheid plaats. Met het inleveren van wapens dragen we met z’n allen bij aan een veilige samenleving. Wapens horen daar niet in thuis. Op meerdere locaties en data in te leveren, maar in De Wijert: Maandag 11 oktober – winkelcentrum van Lenneplaan


In deze periode, maar eigenlijk altijd wel, kun je ook je wapens inleveren bij Ferry, Wibrand en Marcel van het WIJ Jongerenteam. Dus, als je niet durft het zelf in de 'bak' te gooien, doen zij het voor jou!


Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden. En als je het toch weet te gebruiken, zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor het slachtoffer. Maar ook voor de dader zelf, omdat hij een strafblad krijgt.

Om het wapenbezit tegen te gaan houden het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het OM, de gemeente Groningen, WIJ Groningen en Bureau Halt een inleveractie in Groningen. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun wapen in te leveren. Maar ook volwassenen kunnen hun wapens inleveren.


Messen, slag- en stootwapens Van maandag 11 t/m vrijdag 15 oktober kun je ’s middags anoniem je steekwapen inleveren op de politiebureaus in de stad Groningen en Haren. Daarnaast zijn er ‘s avonds twee mobiele inleverpunten in de wijken. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd heeft. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat we ons steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld.


Vuurwapens en munitie Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 – 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, bij je langs om het wapen op te halen. Je kan deze wapens dus niet anoniem inleveren. In principe word je niet vervolgd, omdat je deze wapens thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kun je alsnog als verdachte aangemerkt worden.


Comments


bottom of page