top of page
  • Foto van schrijverMFC

Zonnepanelen op het dak van het MFC De Wijert/ Helpman


Petje af voor de vakmensen van het bedrijf Solar Expert Jansen uit Uithuizen. Zij vlogen zonder blikken of blozen de ladder op en neer alsof het de normaalste zaak was met temperaturen van 25 graden plus en met die hoogte.

Als wijkjournalist moet ik eigenlijk gevarengeld vragen. Niet dat mijn werk gevaarlijk is of dat er medewijkbewoners zijn die mij slecht gezind zijn. Nee, ik -met hoogtevrees- mocht voor deze opdracht ook het dak op. De zon brandde fel en het zwarte dakleer kaatste de hitte genadeloos terug. Je waant je in een openlucht sauna en die lui werken professioneel door. De foto’s maken het hopelijk de moeite waard. Komen ze een beetje wiebelig over? Dan weet je nu waarom.


Gerenommeerd bedrijf

Solar Expert Jansen is een onderdeel van Technisch Expert Jansen dat is opgericht in mei 1945 door grootovergrootvader Jansen. Hadden ze toen zonnepanelen dan? Nee, natuurlijk niet. Meneer Jansen is begonnen als gas- en pijpfitter en hij was loodgieter. Logischerwijs was er veel werk met de wederopbouw na de oorlog dus nam hij mensen aan die om goed en goedbetaald werk zaten te springen. Het bedrijf is uitgegroeid naar momenteel ongeveer 125 personeelsleden waarvan er minstens 30 in de zonnepanelen zitten. Het is daarmee één van de grootste bedrijven in het Noorden maar zeker een van de bekendere namen op dit gebied.


Een groener MFC De Wijert/ Helpman

Ja, ik zeg groener want met deze 80 panelen komt het totaal wat er op de daken van het MFC ligt op 176. Eerder plaatste het bedrijf Episolar er al 96 stuks op het platje van de grote zaal. Dit werd mogelijk gemaakt door de dankbare bemiddeling van buurtbewoner Hopi de Beats. Gezamenlijk leveren de collectoren ongeveer 50.000 KWu aan stroom per jaar. Dat maakt het MFC één van de groenste panden in De Wijert, waar we zeer trots op mogen zijn.


Nu nog naar beneden…

Laat dat gevarengeld maar zitten, als ik maar beneden kom. Op mijn verzoek stond er iemand beneden de ladder vast te houden en bleef er iemand boven de ladder stevig vast houden. Mijn adem inhoudend en met trillende knieën schuifelde ik, mijn lichaam zo dichtbij de muur mogelijk. Trede voor trede bewoog ik mij naar beneden waar ik sneller dan gedacht op de grond stond. Ik kijk naar boven en zie nu dat het ‘maar’ drie meter is. Ik hoor vanaf het dak iemand gniffelen….Comments


bottom of page